vineri, august 15, 2008

As vrea sa fiu mandru ca sunt roman... ma puteti ajuta?

vineri, august 15, 2008

Asta nu e o poveste cu zane si printese ci doar starea natiunii. Asadar...
Undeva... la 2000 de km departare de Romania, am avut sansa/ocazia/onoarea, sa descopar zilele astea, un mic imperiu subacvatic iesit la suprafata, care la prima vedere tinde sa arate ca o poarta a timpului ce te transpune in viitori ori mai pe scurt zis, ca o alta lume. Sigur, ai ghicit! e vorba de vesnicii nostri rivali in fotbal, pe care numai noi ii consideram rivali. E vorba de olandezii care dupa spusele mass-media de la noi, se tem de romani ca de moarte...in afara de furturi si jafuri nu cred ca mai au alta temere.
Olandezii sunt acei oameni simpatici, blonzi, inalti, mereu cu un zambet fals in coltul gurii care la Campionatul European au incercat sa ne lase sa ii invingem dar noi nici in conditiile astea nu am fost in stare s-o facem. Sunt genul de oameni care in ciuda bogatiei, curateniei si lipsei de stres, ne frustreaza prin modestie, inteligenta si civilizatie.
Totusi intrebarea este: ce au ei si nu avem noi?! De ce o tara cu o populatie cat jumatate din Romania poate fi atat de ingrijita, atat de puternica, atat de civilizata, atat de bogata... Cum a fost in stare aceasta natie sa isi castige teritoriul, scotandu-l de sub ape, construind zeci, sute de diguri, iar la noi la fiecare ploaie trebuie sa cada cate o casa. Cum este posibil ca in anii '40 cand romanii mancau buruieni cu garnitura de coaja de copac, olandezii construiau tuneluri subacvatice... Cum ne putem noi compara cu olandezii care in fiecare sat au cate un mall sau cate o reprezentanta Gucci sau Armani. Cum sa ne asteptam sa ii invingem la fotbal cand la noi cel mai frumos stadion arata ca un teren in paragina de-al lor. Cum sa ii consideram fratii nostri din UE cand ei sunt fondatorii unor brand-uri ca Shell, Heineken, Esso, Texaco, Amstel, Knorr, Phillips, ING, ABN Amro, etc...
Mda... acum facand o trecere brusca de la obiectivism la subiectivism, vreau sa va intreb ce avem noi si nu au ei si care sunt motivele pentru care ar trebui sa fim mandri ca avem sange latino-balcano-daco-romano-roman? Ma multumesc si cu un singur raspuns, numai sa vad ca exsta macar un motiv.

0 comentarii:

 
TzantzaRasta © 2008. Design by Pocket