miercuri, noiembrie 19, 2008

Originea timpului

miercuri, noiembrie 19, 2008
Ma omoara chestia asta. Nu pot sa percep care e originea timpului. Originea materiei. Originea...
Probabil nu-s nici primul nici ultimul care se gandeste la lucrul asta, dar parca tare as vrea sa primesc de la tine, cititorule, o ideea... orice...
Timpul perceput de fiinta umana, este pur si simplu "trecerea trecutului" si "venirea viitorului". 'Timpul vietii' este o secventa delimitata de pe o axa infinita a timpului. Si totusi, de unde vine timpul? Toate au un inceput. Chiar si timpul. Dar daca e asa, inainte de timp ce a existat? un alt timp? oricum... timpul e parca cam abstract. Dar legandu-ne de aparitia materiei, la fel ma gandesc...de unde a aparut primul atom...primul electron sau proton?! Nu-mi raspundeti ca l-a creat Dumnezeu. Si chiar daca exista un Dumnezeu... de unde a aparut? Sa zicem ca sunt de acord ca el a creat universul...dar Dumnezeu de unde a aparut? Dintr-un alt dumnezeu care de unde a aparut? Dintr-o materie care de unde a aparut?! Am impresia ca astea sunt niste lucruri pe cat de grele, pe atat de simple dar creierul uman nu este in stare sa le perceapa. Raspunsul la toate intrebarile ar putea fi chiar in fata noastra dar noi nu-l putem observa. Oricum... nu stiu de la ce m-am luat dar clar e ca nu mai am liniste...un TIMP de-acum in colo.

13 comentarii:

OanaBee spunea...

nu exista timp. exista doar succesiuni de zile si nopti. Succesiunile au trebuit sa fie masurate prin ceva. Si asa a aparut timpul. Tot o inventie a oamenilor- distructiva, de altfel.;).

Anonim spunea...

timpul nu stii de unde vine da bancul cu timpu il stii??? :))

OanaBee spunea...

wai, sa mor eu.oamenii incearca sa para destepti aici si vii tu cu replicile tale!zau asa!

Mihaela spunea...

timpul este doar ceva creat de oameni ca sa masoare perioada dintre momentul in kre se nasc pana in ala in care mor :-??

TzantzaRasta spunea...

Ce ai zis tu Mniaela, eu cred ca e timpul perceput de fiinta umana. Eu ma refeream la timp in general, adica timpul care o inceput odata cu aparitia universului, sau inainte, daca o fi existat ceva inainte..

Vlad spunea...

:) Evident ca nu exista timp. E o 'facatura' utila. Si ca tot ce e util, nu prea contine un adevar. Dar presupun ca nu la timpul asta te referi- si ca stii si tu asa ceva. Dar cat priveste succesiunea naturala a elementelor - inceputul lor vine de la principiul unic, de la Doamne Doamne - care e in toate, pana si in musteata profesorilor din Boema. Daca ii ceri si lui Doamne-Doamne sa iti spuna cati ani are si cu cine umbla atunci nu ai inteles nimic din El. Stii ce spunea Spinoza, ca daca o piatra zvarlita de un gogoman ar capata brusc constiinta de sine in timpul zborului ar zice ca asa e natura ei: sa zboare. Asa ca natura omului poate nu e sa "intrebe". Ci sa stie sa primeasca adevarul revelat...

Anonim spunea...

crede si nu cerceta e o mare minciuna ...

TzantzaRasta spunea...

"crede si nu cerceta" e un fel de motto al religiilor... pentru mine e un fel de "fii prost si crede"

blabla spunea...

timpul a inceput o data cu aparitia universului?sau universul a aparut in timp?
de unde se termina..shi unde incepe.ca shi cu limitele cerului..dar tot ce ti se spune is chestii teoretice,raspunsul oricum nu ai putea sa-l afli.

Mihaela spunea...

nu exista nu pot. nu pot e un fel de a te multumi ca esti prost.
orice bou (fara sa fiu nerespectuasa fata de aceste minunate creaturi, e doar un clisheu pe care imi permit sa il folosesc si eu) poate sa se multumeasca cu faptul ca "nu poate".
atunci ce pretentie mai avem ca suntem oameni?
faptul ca suntem oameni inseamna exact ca nu putem avea liniste.
pentru ca dupa ce o sa afli de unde vine timpul, o sa incepi sa te intrebi de unde a aparut materi,a apoi de unde vine viata, si tot asa. mereu vor exista intrebari.

stefan spunea...

hmm,timpul e de 2 feluri cred,biologic,dat de alternanta zi-noapte,si cel spiritual,care este caracteristic sinelui,avem timpuri diferite,in functie de individ,fiecare cu timpul sau,ceea ce ne leaga fiind cel biologic,si acela fiind cateodata diferit,ca se mai intampla ca cineva sa-i piarda notiunea in fata oglinzii in loc sa se straduiasca sa fie punctuala.

Anonim spunea...

daca vrey iti raspund eu clar la chestii de astea pe mess,idul meu e sleam_justinian

Unknown spunea...

timpul este testul pentru eternitate

 
TzantzaRasta © 2008. Design by Pocket